Apie kėdainiečių kino studiją „Mėgėjas“ kuriamas filmas

2013-08-14 | Skiltis: Įvairenybių palėpė

A.Mrėnas ir V.LaumakysPer Miesto gimtadienio šventę J. Monkutės-Marks muziejuje kėdainiečiai turėjo galimybę pamatyti porą filmų, kuriuose kiek kitaip pateikta mūsų krašto istorija. Rodyti kino studijos „Mėgėjo“ trijulės ‒ Vitolio Laumakio, Adolfo Morėno, Algirdo Railos ‒ sukurti filmai, skirti 1863 metų sukilimui bei lakūnams Dariui ir Girėnui. Čia taip pat sužinojome žinią, kad apie pačią kino studiją, neseniai šventusią 50-metį, yra kuriamas filmas.

Šeštadienį J. Monkutės-Marks muziejuje vykusioje popietėje, skirtoje didelį indėlį į krašto kultūrą įnešusiai Kėdainių kino studijai „Mėgėjas“, dalyvavo ne tik du šios studijos kūrėjai – V. Laumakys ir A. Morėnas, bet ir jaunų kinematografininkų profesionalų kūrybinė grupė „Čiobreliai“: režisierius A. Antanavičius, prodiuserė M. Razgutė ir operatorius E. Doškus. Ši grupė, palaikoma Lietuvos kultūros centro rėmimo fondo, šiuo metu kuria filmą apie vienintelės, išlikusios Lietuvoje iš XX a., Kėdainių kino studijos „Mėgėjas“ kūrybinį 50-ies metų ilgio kelią.

Mes, kėdainiečiai, studijos 50-metį minėjome pernai, per jubiliejinę 640-ojo Miesto gimtadienio šventę.

Nelabai seniai „Mėgėjas“ tradiciniuose vasaros kino vakaruose „Ant kalno“ prie Kultūros centro buvo parodęs devynis savo kūrinius. Iš viso „Mėgėjas“ yra sukūręs beveik 100 filmų. Jau kelinti metai vyksta jų skaitmeninimo darbai. Kai filmai bus sutvarkyti, bus perduoti Krašto muziejui ir Valstybiniam archyvui.

Parengė Rūta Švedienė, Kėdainių rajono savivaldybės vyr. specialistė

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: