Primename, kad tęsiasi gripo sezonas

2013-12-27 | Skiltis: Sveikata

LigoninėPrimename, kad tęsiasi gripo sezonas. 51– osios metų savaitės duomenimis Kėdainių rajone užregistruotas 1 klinikinis susirgimo gripu atvejis, tačiau ŪVKTI praeitą savaitę buvo nustatytos 185 rajono gyventojų, iš kurių 81,72 proc. sudaro vaikai iki 18 m. Bendras sergamumas gripu ir ŪVKTI mūsų rajone yra būdingas įprastam gripo sezonui ir siekia 36,16 atv./ 10 000 gyventojų per savaitę.

Kai už lango oro sąlygos sparčiai kinta, ir ne tiek šalta, kiek žvarbu ir drėgna, turime daug galimybių peršalti. Todėl būtina pasirūpinti tinkama mityba, poilsiu, fiziniu aktyvumu bei tinkama apranga.

Rekomenduojama dėvėti natūralių medžiagų aprangą, avėti šiltus, neperšlampamus batus. Taip pat mūsų organizmas turi gauti visų reikalingų medžiagų. Mitybą turėtų sudaryti natūralūs produktai, kuriuose gausu A, C, E, D ir B grupės vitaminų ir mineralinių medžiagų, mikroelementų cinko, seleno, geležies. Ypač naudinga valgyti riebiąsias žuvis, rauginto pieno produktų bei gerti pakankamai skysčių, ypač šiltų arbatų. Visa tai padės sustiprinti organizmo imuninę sistemą.

Net ir prasidėjus švenčių maratonui būtina rasti laiko pailsėti. Kasdien mus veikiantys psichosocialiniai veiksniai, tokie kaip stresas ar ilgalaikė psichikos įtampa labai susilpnina imunitetą. Stenkitės bendrauti su žmonėmis, trykštančiais energija, turinčiais humoro jausmą, klausykitės linksmos muzikos. Visa tai skatina imuninių ląstelių gamybą. Labai svarbus yra ne tik reguliarus miegas, kuris padeda atgauti jėgas, bet ir fizinis aktyvumas.

Primename, kad peršalimo ligos plinta oro – lašeliniu būdu, kitaip tariant Jus lengvai gali „apčiaudėti“ ar „apkosėti“, Jums belieka tik įkvėpti. Šaltuoju metų laiku daugeliui norisi greičiau sprukti į šiltus namus ir susirangyti ant sofos, tačiau mokslininkai įrodė, kad reguliari fizinė veikla kasdien 30 min. ir buvimas gryname ore teigiamai veikia imuninę sistemą. Kuo daugiau būti lauke ypač svarbu yra vaikams: užsikrėsti gripu gryname ore praktiškai neįmanoma.

Bendros higienos priemonės

Tiems, kurie žiemos metu labai daug laiko praleidžia uždarose patalpose, kur yra puikios sąlygos plisti gripo virusui, rekomenduojama:

• Dažnai plauti rankas;

• Vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis;

• Vengti masinio žmonių susibūrimo vietų;

• Kosint ir čiaudint prisidengti burną;

Sloguojant naudoti vienkartines nosines, kurias panaudojus iškart išmesti;

• Neplautomis rankomis stengtis neliesti akių, nosies ir burnos;

• Gerai vėdinti patalpas;

• Susirgus kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, gerti daug skysčių, likti namuose.

Taigi, mūsų sveikata - mūsų rankose. Visiems linkime sveikų ir linksmų švenčių.

Lolita Menčikovienė, Kauno VSC Kėdainių skyriaus vyriausioji specialistė

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: